FAQ   Pretražnik   Članstvo   Korisničke grupe   Registracija   Profil   Privatne poruke   Login 

Fildžan viška
1, 2, 3 ... 19, 20, 21  Sljedeća

Započni novu temu   Ova tema je zaključana: ne možeš uređivati postove niti odgovarati.    www.fmsdp.org/forum -> Razno
Prethodna tema :: Sljedeća tema  

Vjerujete li u suzivot komsija/susjeda i brace razlicitih vjera i nacija u BiH?
Da
67%
 67%  [ 37 ]
Ne
32%
 32%  [ 18 ]
Ukupno glasova : 55

Autor/ica Poruka
valterbranisarajevo

PostPostano: pon kol 21, 2006 5:42 pm    Naslov: Fildžan viška Citiraj i odgovori

Čak i u ovim olovnim vremenima postoji bezbroj primjera suživota i tolerancije među ljudima različitih vjeroispovjesti i nacionalnosti u Bosni i Hercegovini. Na žalost, uglavnom ogroman publicitet dobiju ružni događaji, međunacionalni i međuvjerski incidenti, dok se sve ono lijepo i pozitivno gura pod tepih.

Vijekovima je zajedničko ispijanje kafe/kave/kahve komšija i braće različitih vjera i nacija bio najočitiji primjer suživota i tolerancije na ovim prostorima. Kao posljedica tog druženja nastao je i čuveni izraz "Fildžan viška". Onda dođoše neljudi i posvađaše komšije radi mizernog cilja da napune svoje džepove tuđim znojem i mukom, i da preko noći od fukare postanu gospoda, (ali ne uspješe, gospodin se ne postaje nego se rađa). Međutim, komšija u dnu duše sada osjeća da je ova kafa/kava/kahva koju sada pije sa "svojim" nekako gorka, i da nije tako pitka kao ona koju je pio prije rata sa svojim komšijom druge nacije. Ima dva izbora ili će prestati sa najdražim užitkom ili će morati naći svog starog komšiju, pogledati se u sa njim u oči i ponovo kao nekada, kada su dobri hodali po ovoj zemlji, popiti zajedno najslađi napitak. I gle čuda, ta kafa/kava/kahva će za razliku od one prve biti tako slatka i pitka – moraće "nastaviti“ još jednu džezvu.

Cilj ovog posta je da dole navedenim primjerima pokažemo svim onim koji zavadiše braću i komšije da je njihov pogani naum bio uzaludan i da će naša djeca, isto tako kako su naši stari to radili vijekovima nastaviti ovaj prekrasni ritual ispijanja kafe/kave/kahve sa svojim komšijama i braćom.

Nadam se da ćemo jednom svi zajedno sjesti i popiti fildžan /šoljicu/šalicu kafe/kave/kahve iz one velike džezve koju imamo često priliku vidjeti na TV jer će u njemu biti ovog čudotvornog napita dovoljno za sve.

Pozivam sve da ovaj post obogatimo primjerima suživota i tolerancije u Bosni i Hercegovini.

BiH Internet mreži "Fildžan viška“ za promociju prijateljstva i tolerancije, možete se pridružiti na:

http://www.fildzanviska.ba

spisak foruma uključenih u mrežu možete naći na:

http://www.fildzanviska.ba/mreza.htm

a tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” možete pristupiti na:

http://www.a-free-guestbook.com/guestbook.php?username=valterbranisa

Nadam se da će Vam biti interesantno šta o toleranciji i suživotu misle građani BiH i naši gosti. S obzirom da je tolerancija univerzalna i vječna ljudska osobina koja ne bi trebala poznavati granice pozivam vas da i Vi uzmete učešće u diskusijama na mreži foruma u Fildžanu viska !

Zadnja promjena: valterbranisarajevo; uto tra 08, 2008 10:48 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
blaž

PostPostano: pon kol 21, 2006 10:23 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

ako ko naidje jebi ga Cool
Moon

PostPostano: pon kol 21, 2006 11:34 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

To ovdje svako zna Wink
Urosh

PostPostano: uto kol 22, 2006 12:24 am    Naslov: Citiraj i odgovori

To je raja iz Sarajeva...
Btw, sa "Fildzana viska" su mi, pored Fildzan viska, omiljene jos i Mozes imat' moje tijelo i Halid umijesto Halida.
teo_sakal

PostPostano: uto kol 22, 2006 5:39 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Urosh je napisao/la:
To je raja iz Sarajeva...
Btw, sa "Fildzana viska" su mi, pored Fildzan viska, omiljene jos i Mozes imat' moje tijelo i Halid umijesto Halida.
Kad su pojavio taj album, rekao sam to nije moje Z.Pušenje, to nema veze s pišonjom i žugom, s ibrom i selenom...
Album mi je bio izvrstan, par genijalnih pjesama (pogotovo fildžan i balada o g.bosnicu) ali sam ga i dalje doživljavao kao album nekog drugog benda.

Trebalo mi je par godina, koncert ili dva da shvatim da su to i dalje oni, a da je nele shupak i da nemam za kim/čim žalit.
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
tajuska

Lokacija: vu malome selu,gdi asfalta taki jos nebu,gdi plodne su njive i zelene šume,a krava se pase po bregu

PostPostano: uto kol 22, 2006 6:21 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

ah, sarajevo..koji predivan, predivan grad!

kad smo došli kod bakice kod koje smo iznajmili sobe, ponudila nas ona pravom bosanskom kahvom, a mi selje, nismo imali pojma i popili na naglo...mislila sam da cu doslovno umrijeti Smile
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku MSNM
caleta

PostPostano: uto kol 22, 2006 7:22 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

evo nesto s neta

NOVI TRAVNIK

http://video.google.com/videoplay?docid=-8669924981985494535&q=josip+broz&hl=en

slika proslog vremena.
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti Web stranice MSNM
valterbranisarajevo

PostPostano: sri kol 30, 2006 11:41 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Svi dueti Arsena Dedića

ZAGREB - Novo izdanje Arsena Dedića "Dueti-Dueli" promotivno je predstavljeno u Šibeniku, a glazbenik je inspiraciju za ovo izdanje pronašao u liku Franka Sinatre, koji je na sličnom albumu okupio sve glumce s kojima je pjevao u duetu. Na Arsenovim "Duetima-Duelima" nalaze se dueti s velikim glumačkim imenima Milenom Dravić, Radom Šerbedžijom, ali i drugim imenima kao što su Tereza Kesovija, Darko Rundek, Kemal Monteno i, naravno, nezaobilaznima Gabi Novak i Matijom Dedića. Na ovome izdanju našlo se 29 dueta, a za naslovnicu je odabran detalj sa slike Dueti-Dueli Arsenova prijatelja, crnogorskog slikara Voje Stanića. U povodu izlaska ovoga izdanja Arsen je izjavio: "Nakon svega što sam do sada napisao i skladao, došlo je vrijeme za pospremanje, pa je ovo izdanje sasvim logično u mojoj diskografiji". D. N

Dnevni list 26.08.2006
[Vrh]
valterbranisarajevo

PostPostano: čet kol 31, 2006 10:06 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Mustafa Ico Voljevica nije samo lik iz viceva

http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=5704

http://www.fildzanviska.ba

http://www.fildzanviska.ba/mreza.htm
[Vrh]
valterbranisarajevo

PostPostano: pet ruj 01, 2006 12:24 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Oliver Mlakar ponovo u ulozi voditelja Kviskoteke

http://www.fildzanviska.ba/clanak_4.htm
[Vrh]
valterbranisarajevo

PostPostano: sub ruj 02, 2006 1:01 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

“Indexi, u inat godinama” 11. i 12. septembra u Sarajevu.
Muzički događaj godine u BiH

Indexi u inat godinama naziv je muzičkog događaja godine u BiH, koji će biti upriličen 11. i 12. septembra u glavnom bh. gradu. Prvoga dana u Domu mladih će biti održana promocija romansirane biografije i fotomonografije Indexa, a narednog dana će u olimpijskoj Zetri, u 20 sati, biti održan koncert Indexi i prijatelji U inat godinama, najavljeno je u petak, na konferenciji za novinare, održanoj u studiju Muzičke produkcije JRTVS BiH.
Uz članove benda, u Zetri će nastupiti: Mladen Vojičić Tifa, Aki Rahimovski, Hari Varešanović, halid Bešlić, Željko Bebek, Massimo, Dado Topić, Zoran Predin, Nermin Puškar, Severina, Gabor Lenđel, Zlatan Fazlić- Fazla, Natali Dizdar, Bubi, Maja Milinković i grupa Mi2.
Muzička produkcija će, povodom izdavanja fotomonografije, romansirane monogreafije U inat godinama, autora Josipa Dujmovića, i koncerta, biti objavljene i dvije retrospektive Indexa u CD formatu. Muzička produkcija objaviće prvi album iz serije Antologija Indexa, na kojem će biti predstavljene neke od prvih pjesama grupe, među kojima će biti i mnoge nikada neobjavljene numere.
“Indexi možda nisu najveća niti najkomercijalnija grupa u regionu, ali su najvolejnija grupa s ovih prostora, riječi su recezentaknjige, Pece Popovića koje najbolje opisuju bend kojem je ona posvećena. Na svijetu ne postoji grupa koja je izdala samo dva albuma, a postojala je 40 godina. Indexi su muzički fenomen za cijeli svijet” , kazao je Dujmović.
Pisanje knjige je, kaže, počeo najprije na osnovu faktografije grupe uz čije su pjesme odrastale mnoge generacije, da bi potom ona poprimila mnogo šire razmjere, te je njome na kraju obuhvatio najzanimljivije detalje vezane za postojanje grupe i za živote njenih članova.
Generalni pokrovitelj projekata je Muzička produkcija JRTVS BiH. redatelj koncerta Indexi i prijatelji U inat godinama biće Dino Mustafić, za scenogarfiju je zadužen Dragutin Broz, a probe učesnika će, prema riječima direktora MP BiH Ninoslava Verbera, započeti već u ponedjeljak.
Muzička produkcija objavit će i DVD izdanje koncerta, koji će se u prodaji naći istoga dana kada u programu BHT bude premijerno prikazan snimak tog najvećeg muzičkog događaja u ovoj godini u BiH.
Aj. K.

Oslobođenje 02.09.2006
[Vrh]
valterbranisarajevo

PostPostano: pon ruj 04, 2006 10:18 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Neka dani hrvatskog filma počnu

ORAŠJE - Orašje je u znaku svog najjačeg kulturnog događaja - Dana hrvatskog filma. Jedanaest godina zaredom dočekuju se glumci i filmski radnici. Ni sam Ivo Gregurević, koji je osmislio manifestaciju, zajedno sa svojim sumještanima, prvenstveno Iljom Benkovićem i uz svesrdnu pomoć Hrvatske matice iseljenika, Općine Orašje i Posavske županije, nije se nadao da će ova smotra prerasti u jednu veliku tradiciju za cijelo ovo područje. Gregurević Dane hrvatskog filma stavlja odmah iza Sarajevo Film Festivala, pritom ne zaboravljajući ni druge festivale diljem BiH, ali preferirajući ovu manifestaciju kao najjači događaj jer se filmovi u Orašju s upravo završenog Pulskog festivala prikazuju i prije predstavljanja u većim hrvatskim gradovima. "Velik je napor organizacija manifestacije jer nas ima malo. Iljo Benković i ja, uz prijatelje koji nam pomažu, smo lijeva i desna ruka. Međutim, sve je to prema nekim festivalima ovakva obima toliko zanemariv i minimalan broj da kada kažemo direktorima drugih festivala koliko nas radi i koliko nas financijski stoji taj festival, oni ne vjeruju. Drago mi je da to tako još uvijek funkcionira, ali volio bih da se to u budućnosti i profesionalizira", kazao je Gregurević. Svake godine Gregurević, Benković i drugi smisle nešto posebno. Prošle godine bili su tu motoristi, old timeri i kočije. Ove godine nije otkriveno što će krasiti večerašnje otvorenje. Ono što je najvažnije jest da je kinodvorana u kojoj se prikazuju filmovi posljednjih nekoliko godina promijenila svoj izgled. Od dvorane sa slabim grijanjem u kojoj se nije razaznavao ton na filmskim projekcijama danas je suvremena dvorana, opremljena za veće manifestacije.

Ugledni gosti

Posljednjih godina tijekom otvaranja u Orašju se pojavljuju i čelnici Federacije BiH, a ove godine očekuje se i Ivo Miro Jović. Rado su viđeni i predstavnici Vlade Republike Hrvatske iz Ministarstva kulture, koji su sve više uključeni u dolazak hrvatskih umjetnika u Orašje. Tako je Orašje dobilo i Lutkarsko proljeće, Dane glumca, manifestacije koje se odigravaju u susjednoj Vukovarsko-srijemskoj županiji i na području Slavonije. Ipak, budući da se na Danima hrvatskog filma svake godine prikaže i jedan bosanskohercegovački film (ove godine je to "Nafaka" Jasmina Durakovića), manifestacija dobiva i bosanskohercegovački prizvuk.

Tihomir Bijelić

Dnevni list 02.09.2006.

.............................................................

Tanović snima novi film

Naš redatelj Danis Tanović, oskarovac na radu u Parizu, snima novi film prema romanu Ivice Đikića, a nazvan je "Cirkus Columbia". "Poluautobiografski roman na stotinjak stranica opisuje početak višestranačja u bosanskoj provinciji, dolazak straha, mržnje i ratnog užasa, od rasturanja ulice i mahale, prijateljstava i odlazaka, smrti prijatelja i oca pa sve do kasnijih iskustava u, navodno pristojnom, navodno građanskom, salonskom i uštogljenom Zagrebu" izjavio je Đikić u intervjuu za bljesak.info. Film "Cirkus Columbia" trebao bi se početi snimati na jesen sljedeće godine na lokacijama u Stocu, Ljubuškom, Vrgorcu i Trebinju. Inače, posljednji Tanovićev snimljeni film "Pakao", snimljen prema scenariju Krysztofa Kieslowskog, nedavno je prikazan na festivalima u Motovunu i Sarajevu. M. B.

Dnevni list 03.09.2006.

...........................................................

Nastavak filma Balkan ekspres

BEOGRAD - Scenarist Goran Mihić zajedno sa svojom kćeri Ivanom namjerava napisati nastavak legendarnog filma "Balkan Ekspres". Za razliku od prethodna dva filma, gdje se radnja odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata, treći nastavak bit će za vrijeme NATO-va bombardiranja u proljeće 1999. Film posvećen beogradskom podzemlju i radnjama koje ih prate i ovaj put okupit će prepoznatljivu glumačku ekipu. U glavnim ulogama naći će se Bora Todorović, Olivera Marković, Dragan Gaga Nikolić i Tanja Bošković te neke nove osobe. "Treći nastavak 'Balkan Ekspresa' prvenstveno će biti komedija, a jedina briga ovih šarmantnih lopova jest kako sačuvati živu glavu dok traju ratni sukobi", rekao je Goran.

Dnevni list 01.09.2006
[Vrh]
valterbranisarajevo

PostPostano: uto ruj 05, 2006 10:19 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Prijatelji prijateljima

http://www.fildzanviska.ba/clanak_7.htm

Srbi i Hrvati u istim školskim smjenama

http://www.fildzanviska.ba/clanak_8.htm

Petrovac – povratnici

http://www.fildzanviska.ba/clanak_9.htm
[Vrh]
valterbranisarajevo

PostPostano: sri ruj 06, 2006 9:33 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Ivica Osim novi heroj Japanaca
http://www.fildzanviska.ba/clanak_10.htm

Fatima Hajdarević proslavila stoti rođendan
http://www.fildzanviska.ba/clanak_11.htm

Bilo jednom na Grbavici
http://www.fildzanviska.ba/clanak_12.htm
[Vrh]
valterbranisarajevo

PostPostano: čet ruj 07, 2006 9:03 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Bosanci u Beogradu

Sjedim na klupi u parku i pišem. Prolazi stariji čovjek i pita jesam li dugo u Beogradu. Kažem, prilično. On ne zna da sam ja Tuzlak. Onda on kaže: “Pa šta mislite, hoće li kiša?” Rekoh mu: “ Kakve to sad ima veze koliko sam u Beogradu s tim hoće li kiša?” A on će meni: “ Ja sam odskora u Beogradu i ovdje ne znam kad će kiša. U svojoj Bosni sam tačno znao s koje strane dođu oblaci i hoće li ili neće kiša. To je meni jako važno, to treba znati”.
Dakle, puno je Bosanaca došlo u Beograd. Vrijeme čini svoje i već su se vratili ti koji nisu mogli da podnesu što nisu znali s koje strane oblaci nose kišu.
Ranko Božić, književnik
San 06.09.2006.

Dobra saradnja Bijeljine i Tuzlanskog kantona

http://www.fildzanviska.ba/clanak_13.htm
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Ova tema je zaključana: ne možeš uređivati postove niti odgovarati.    www.fmsdp.org/forum -> Razno Vremenska zona: GMT + 01:00.
1, 2, 3 ... 19, 20, 21  Sljedeća
Stranica 1 / 21.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.